mandag den 5. marts 2012

Sund mad # 2 - Bolledej!

Her er en grundopskrift jeg bruger konstant, en opskrift som min far har lært mig.. Den er nem, billig og grundingredienserne kan holde sig længe, hvilket betyder at man kan købe stort ind (billigt) og være en om at spise dem.

Det fede ved den her opskrift er at har man basic i den, er det super nemt at prøve sig frem til en masse lækre brød / boller.

Til omkring 20 boller (du kan altid dele opskriften som du har lyst, bare du gør det i lige forhold)

1 pk gær
vand
1,5 spsk olie (evt. oliven hvis du vil have lidt lækker sydlandsk smag)
Ca. 3 dl Hvedemel
C. 2 dl groft mel
en tsk Salt
Krydderier såsom oregano, basilikum eller fx chili
Evt. nødder?
Evt. æg

1. Tag en stor skål og opløs saltet i den, mens du varmer noget vand
2. Når vandet er lillefinger varmt opløses gæren heri sammen med olien og saltet
3. Hæld hvedemel i til du får en relativ fast konsistens, hæld de grove mel i for resten af pengene (groft mel er dyrere, derfor kan det være rart at bruge hvedemel som basen)
4. Når dejen er kommet til en fast form og skal æltes, kan du hælde diverse krydderier og evt. nødder på et stort spækbræt (eller rent køkkenbord) og ælte det ind i dejen
5. Lad dejen hæve i en halv times tid
6. Rul ud til boller eller brød og glaser dem med æggene (dette er dog på ingen måde nødvendigt, mel ovenpå en bolle kan også give en super fedt effekt, eller evt. havsalt hvis det skal bruges til aftensmad)
7. Bag dem på en rist i ca. 20 min ved 200 C

Husk altid at lade bollerne køle af, førend du putter dem i lukkede beholdere (tupperware, plastikposer osv.) hvis ikke danner de kondens (eller hvad det nu skyldes) og bliver derfor våde..

Denne opskrift kan også bruges som pizzabund (så skal man jo bare rulle den ud:p )

Drop æg og voila - vegeaner boller!

Hæld og lykke!

En god sang: http://www.youtube.com/watch?v=KaasJ44O5lI&feature=autoplay&list=FLg7ns3BmCEG5h0qxobRkHLw&lf=BFp&playnext=2

Ingen kommentarer:

Send en kommentar